Španielska banka Banco Popular zvýši kapitál o 2,5 miliardy eur

02.10.2012 Celý región

Madrid 1. októbra (TASR) - Banco Popular, šiesta najväčšia banka v Španielsku, dnes oznámila, že do polovice novembra plánuje zvýšiť kapitál o 2,5 miliardy eur prostredníctvom predaja akcií, aby sa vyhla čerpaniu financií z balíka na záchranu španielskych bánk

. Banka už niekoľkokrát uviedla, že je schopná zabezpečiť si dodatočný kapitál vlastnými silami.

V správe o stave španielskych bánk poradenská spoločnosť Oliver Wyman v piatok (28. 9.) oznámila, že banky budú v prípade nepriaznivého vývoja ekonomiky potrebovať navyše 59,3 miliardy eur. V prípade započítania prebiehajúcich fúzií to predstavuje 53,7 miliardy eur. Z toho Banco Popular bude potrebovať dodatočný kapitál za 3,2 miliardy eur. Už do decembra však banka musí stlačiť tento objem aspoň na 2 miliardy eur, ak sa chce vyhnúť prijatiu financií zo záchranného úveru eurozóny pre španielske banky.

Audit firmy Oliver Wyman by mal španielskej vláde pomôcť určiť, o koľko financií požiada z európskeho záchranného úveru pre španielsky bankový sektor, ktorý eurozóna schválila v sume 100 miliárd eur. Španielska vláda naznačila, že pravdepodobne nebude žiadať viac ako 40 miliárd eur. Dôvodom je práve fakt, že viaceré banky by mohli získať časť financií vlastnými silami.

Medzitým trhy privítali výsledok záťažových testov španielskych bánk, ako aj schválenie úsporného rozpočtu na rok 2013. Ten vláda odsúhlasila minulý týždeň, pričom v ňom počíta s rozsiahlymi škrtmi vo výdavkoch.

Riziková prirážka na španielske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s nemeckými 10-ročnými dlhopismi klesla o 11 bodov na 442 bázických bodov. Výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov klesol pod 5,9 %.
 

Vyberte región